Forventninger til ny regjering
Studentboliger og studenthelse er de to viktigste satsingene som må gjennomføres av en ny regjering, skriver styreleder i Samskipnadsrådet, Hans Erik Stormoen.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet har nå startet forhandlingene som skal peke mot ny regjeringsdannelse. Begge partiene har gjennom forrige stortingsperiode og i partiprogrammene prioritert studentvelferd. Samskipnadsrådet mener at denne prioriteringen må komme til syne i ny regjeringserklæring. Vi deler partienes ambisjoner om en bedre studietid, med gode og rimelige velferdstilbud.
Samskipnadsrådet er fellesorganisasjonen for landets 14 studentsamskipnader. Disse samskipnadene dekker alle landets fylker og er godt spredt i by og land. Det er et stort mangfold blant samskipnadene og hver og en er tilpasset det studentene i sitt område har behov for. Dermed bidrar samskipnadene på ulike måter, men alle med et felles mål: å være et utdanningspolitisk virkemiddel for å sikre studenter utdanning.
Studentboliger og studenthelse er to politiske tematikker som er viktige for studentene. Dette kommer også til syne i studentenes 10 krav til ny regjering. Flere steder er det behov for flere nye og oppgraderte studentboliger, og samskipnadene vil bygge. Vi forventer at det nye flertallet på stortinget ønsker å videreføre satsingen på studentboliger. De neste årene må flere endringer til for å kunne bygge studentboliger, det holder ikke bare å tildele tilskudd.
Samskipnadene håper en ny regjering vil
prioritere samskipnaden i arbeidet med studenthelse generelt, og psykisk helse
spesielt. Vi trenger økonomisk forutsigbarhet for å kunne stille opp for
studentene på den måten vi ser det er behov for. Studentene har vært sterkt
preget av pandemien, det viste Studentenes helse- og trivselsundersøkelse
(2021).
Studentboliger
Samskipnadsrådet foreslår en satsing på studentboliger ved
- Å gi tilskudd til oppgradering av studentboliger.
- å definere studentboliger som eget arealformål i plan- og bygningsloven.
- at staten og kommunene satser på studentboliger på sentrale tomter. Det er stor konkurranse om de sentrale tomtene, og studentsamskipnadene har ikke mulighet til å delta i konkurransen på lik linje med andre aktører på det private markedet.
- å indeksregulere kostnadsrammen for bygging av studentboliger, også etter at tilsagnet er gitt. Byggeprisene har de siste årene økt så mye at tilsagn om tilskudd som er gitt i 2019 og 2020 står i fare for å måtte gis tilbake til regjeringen, fordi kostnadsrammen ikke indeksreguleres etter at tilsagnet er gitt.
- å frita studentboliger for kravet om individuell strømmåler. En individuell strømmåler i en studentbolig blir dyrere for både samskipnaden og studenten.
- å fjerne skillet mellom pressområder og ikke-pressområder for bygging av studentboliger. Kostnadene for å bygge studentboliger er like i de områdene som defineres innenfor og utenfor pressområdet. Prisforskjellen ligger i tomtekostnadene, som ikke lenger er inkludert som en del av kostnadsrammen. De stedene som defineres utenfor pressområder er gjerne i distriktene.
- å tilføye studentboliger i listen over eiendom som fritas eiendomsskatt nasjonalt i § 5 i Eigedomsskattelova, på lik linje med bl.a. utdanningsinstitusjoner
Studenthelse
Samskipnadsrådet foreslår en satsing på studenthelse ved å
- øke grunnbevilgningen til studentsamskipnadene
- øke bevilgningen til tilskuddsordningen «Studenter - psykisk helse og rusmiddelbruk»
- øke bevilgningen til forskning på studenthelse
Hans Erik Stormoen
Styreleder Samskipnadsrådet